Skip to main content

Op de bus, in de auto, op de trein, op de pod(cast),… Podcasts zijn vandaag helemaal ingeburgerd. Dat is geen toeval: iedereen kan ermee aan de slag, iedereen heeft wel iéts te vertellen en met moderne media bereik je in een handomdraai een ruim publiek. Samen met onze Onuitwisbare podcast-expert Carlos kijken we naar de grootste valkuilen en geven we enkele goede tips.

Een podcast is een erg dynamisch medium. Je kan ze gebruiken om nieuws te delen, expertise te verspreiden of gewoon om een flinke portie entertainment te maken. Het jaarlijkse Podcastfestival van De Standaard maakt bovendien duidelijk dat het wel degelijk een sterke manier is om verhalen te vertellen.

3 podcast-valkuilen die jouw succes verzekeren

Iedereen kan met het format aan de slag en je maakt een podcast zo eenvoudig (of ingewikkeld) als je zelf wilt. Met een microfoon en een smartphone ben je in theorie al een heel eind op weg. Of toch niet? We vroegen aan onze eigen podcast-expert Carlos De Clerck wat zijn grootste geheimen zijn voor een geslaagde podcast – en wat je beter niet doet.

Carlos: “Een podcast kan en mag gerust basic zijn, maar er komt toch meer bij kijken dan mensen denken. Vaak hebben ze wel een goed idee, of willen ze een sterk verhaal vertellen, maar weten ze niet goed hoe eraan te beginnen. Algemeen zijn er drie grote zaken waar ze rekening mee moeten houden.”

1: Heb je het juiste materiaal, en de juiste ruimte?

Carlos: “In theorie ben je al vertrokken met een microfoon die je aansluit op je smartphone om een degelijke opname te maken. Let er dan wel op dat je microfoon van voldoende kwaliteit is. Geen microfoon gebruiken, raad ik ten zeerste af want niet elk toestel is even sterk in het afzonderen van omgevingsgeluid. Maak je een podcast in een kantooromgeving, dan is er niets vervelender dan die ene collega wiens mechanische toetsenbord de opname binnendringt.”

“Persoonlijk gebruik ik daarom liefst een afgezonderde ruimte die ook nog eens erg droog is. Zo bekom je het zuiverste geluid. Dat hoeft niet veel te kosten: met enkele tientallen (lege) eierdozen aan de muur vang je al heel wat weerkaatsingen op. Daarnaast maak ik indien mogelijk wel gebruik van omgevingsgeluid wanneer we bijvoorbeeld buiten opnemen. Bij onze Vamos!-podcast zorgde het geluid van de bossen, grindwegen en vogelgezang voor een sterkere beleving. Als je dat goed weet te mixen, heb je een mooiere ervaring voor je luisteraar.”

2: Heb je het juiste format beet?

Carlos: “Het is makkelijk om twee mensen samen in een bezemkast op te sluiten en hen te laten opnemen. Van zodra het er meer zijn, begint er een soort wedstrijd om de aandacht: die moet gelijk worden verdeeld en dat doe je natuurlijk het makkelijkst met een moderator. Die kan dan de onderwerpen sturen en waar nodig mensen aan bod laten die al even waren weggedeemsterd.”

“De keuze voor je format is daarom erg belangrijk: werk je met een wisselende cast, of met een vaste gastheer? Wat is het doel van de podcast? Wil je een gast die kennis komt delen, of gewoon een sterk verhaal vertelt? Als je idee niet op scherp staat, krijg je een incoherente podcast die alle kanten op stuitert.”

3: Hoe aanwezig mag (of moet) jouw moderator zijn?

Carlos: “Dat hangt natuurlijk samen met het format. Wil je een enabler die vragen opwerpt en graaft naar alle details van ieder antwoord? Dan werk je een beetje zoals een journalist. Of wil je eerder een moderator die actief mee vertelt en zijn eigen ervaring opwerpt? Dan heb je natuurlijk iemand nodig die eveneens heel erg thuis is in het behandelde onderwerp. Soms kan die rol ook hybride zijn, zoals bijvoorbeeld Alex Agnew en Andries Beckers in Welcome To The AA: zij stellen diepgaande vragen, maar delen waar mogelijk hun eigen ervaring of visie. Dat voelt dan heel natuurlijk en dynamisch aan.”

“Je hoeft overigens niet altijd met een script te werken. Zolang je weet waarover je praat, komt dat meestal wel goed. Je kan dan een onderwerp ontdekken zonder oogkleppen op – de luisteraar krijgt niet het gevoel dat zijn gedachtegang te sterk in een bepaalde richting wordt geduwd. Wel heb je dan een sterke moderator nodig die het onderwerp in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de gespreksleden min of meer hetzelfde pad blijven bewandelen. Dat heeft dan te maken met een grondige voorbereiding. Onze vaste moderator, Bart, kan daarvoor teren op zijn uitgebreide journalistieke ervaring.”

Ben je zelf op zoek naar een sterke dosis inspiratie om je podcast op te starten? Heb je al een idee, maar zoek je technische expertise? Of ben je op zoek naar de juiste persoon om jouw podcast een stem te geven? Neem contact op met ons team en samen zetten we de volgende stap.